Tinnitus is de waarneming van geluid, zonder dat er een geluidsbron in de omgeving aanwezig is. Er is sprake van een fantoomwaarneming (Jastreboff, 2004). Circa 25% van de algemene bevolking heeft ten minste eenmaal last gehad van tinnitus. Circa 10% heeft chronische tinnitus en ondervindt daarbij hinder tijdens het dagelijks leven, 4% zoekt daarvoor hulp.
Omdat er bij tinnitus en overgevoeligheid voor geluid een voortdurende wisselwerking tussen lichaam en geest plaatsvindt, kunnen de klachten van grote invloed zijn op het psychisch en sociaal functioneren. De meest voorkomende problemen hebben te maken met concentratieverlies, voortdurende spanning, slaapproblemen en heftige emotionele reacties (Jastreboff, 2004).
Muzikant, producer DJ Toon Luyten vertelt over zijn ervaring met Tinnitus:
“Bijna iedereen kent het scenario wel. Je gaat een nachtje stappen en vanaf het moment dat je in je bed ligt hoor je niets anders dan TUUUUUUUT. Stel je eens voor dat je op een morgen wakker wordt, en dit nog steeds niet voorbij is. Uren gaan voorbij, dagen gaan voorbij, weken gaan voorbij, en voor je het weet gaan de jaren voorbij met dag in dag uit hetzelfde irritante deuntje in je hoofd. Welkom in de wereld van Tinnitus of beter gekend als oorsuizingen.”
Sinds enkele jaren bestaat er wel degelijk een effectieve en succesvolle methode: Tinnitus Retraining Therapy (TRT). Deze behandeling is door neurofysioloog Dr. Pawel Jastreboff (VS) en NKO-arts Dr. Jonathan Hazell (GBr.) ontwikkeld en is al langer bekend als succesvolle behandeling voor tinnitus en hyperacusis.
Een heel groot voordeel van TRT is dat de oorzaak van het tinnitus signaal onbelangrijk is. Op deze manier kunnen vele verschillende soorten tinnitus binnen TRT aangepakt worden.