( met dank aan Mevr. K. Vandewalle audiologe/audicienne en gecertificeerd TRT audiologe )
Tinnitus is de waarneming van geluid, zonder dat er een geluidsbron in de omgeving aanwezig is. Er is sprake van een fantoomwaarneming (Jastreboff, 2004).
Hyperacusis is een verminderde luidheidtolerantie van geluid en kan problematisch worden. Hyperacusis en tinnitus komen vaak samen voor, maar beiden kunnen ook afzonderlijk voorkomen (Jastreboff 2004).
Circa 25% van de algemene bevolking heeft ten minste eenmaal last gehad van tinnitus. Circa 10% heeft chronische tinnitus en ondervindt daarbij hinder tijdens het dagelijks leven, 4% zoekt daarvoor hulp.
Meestal voelen mensen met deze klachten zich niet begrepen, omdat de tinnitus alleen door henzelf gehoord wordt en ze vaak in de ogen van buitenstaanders “overdreven” reageren op normale geluiden. Er ontstaan vaak conflicten in de privé- en werksituatie en soms ook verlies van sociale contacten. Ook treedt er regelmatig teruggang in arbeidsparticipatie op vanwege tinnitus of overgevoeligheid voor geluid (Bartels, 2008). Een veel voorkomende vraag bij mensen met deze gehoorstoornissen is ook: “Kan ik mijn beroep nog wel uit blijven oefenen?” (Rodenburg, 2001).
Omdat er bij tinnitus en overgevoeligheid voor geluid een voortdurende wisselwerking tussen lichaam en geest plaatsvindt, kunnen de klachten van grote invloed zijn op het psychisch en sociaal functioneren. De meest voorkomende problemen hebben te maken met concentratieverlies, voortdurende spanning, slaapproblemen en heftige emotionele reacties (Jastreboff, 2004).
De medische wetenschap onderscheidt verschillende soorten tinnitus met verschillende symptomen: