Akoestiek & inears

De in-ear monitors van Ears4U sluiten perfect de hele gehoorgang af. Hierdoor blijft maximaal een paar kubieke cm ruimte over tussen het trommelvlies en de inears; een perfecte akoestische basis om alle details van muziek te horen terwijl het volume laag kan blijven.

 

Decibel (dB)

De gevoeligheid (dynamisch bereik) van het menselijk oor en ook onze in-ear monitors wordt uitgedrukt in decibel (dB). Het onderscheidend vermogen van een bepaald geluid gebeurt in vergelijking met het geluidsniveau dat in die ruimte aanwezig is. Als je dus muziek wil beluisteren in een ruimte waar hard gesproken wordt (80 dB) dan moet je de inears harder zetten om ongestoord de muziek te kunnen horen. Om een geluid twee maal zo sterk te laten klinken is een niveau verhoging nodig van 6 dB (!).

Hertz (Hz)

Een geluid bestaat uit luchttrillingen die zijn samengesteld uit verschillende frequenties. Deze luchttrillingen (frequenties) worden aangeduid in hertz (Hz) of kilohertz (KHz =1000 Hz). Eén Hertz is één trilling per seconde. Geluiden met lage frequenties bevinden zich rond de 50 Hz en hele hoge soms wel over de 15 KHz, spraak bevind zich ongeveer tussen 500 Hz en 4 KHz.

Theoretisch is de mens gevoelig voor frequenties van 25 tot soms wel 20.000 Hertz. Deze gevoeligheid van de oren begint echter al snel af te nemen naarmate je ouder wordt, zeker boven je twintigste jaar. Verbaas je niet als je op je 60-ste nog maar net aan 10 kHz komt.  Fabrikanten van audio apparatuur vermelden soms vol trots in hun technische specificaties  een frequentiegebied tot soms wel 50.000 Hz (50 kHz). Dat lijkt ons alleen van belang voor vleermuizen, en die worden van die hoge frequenties aantoonbaar knap zenuwachtig. Om ook muziekliefhebbers en audio recensenten maar weer eens met de beide benen op de grond te zetten; hieronder een overzicht van het frequentiegebied waarin de voornaamste muziekinstrumenten acte de présence geven. Onze inears laten de frequenties van deze muziek instrumenten in al hun schoonheid horen.